Brandkaart
leestijd 1 minuut

Brandkaart

Brandkaart

Deze zomer 2021 woeden overal bosbranden. Duizenden Zuid-Europeanen ontvluchten hun dorpen, talloze dieren verbranden levend. Het leed van toeristen die ook razendsnel hun boeltje moeten pakken is van tijdelijker aard, maar evengoed niet om 'over naar huis te schrijven'.

Ansicht vanuit Maarn naar Amsterdam in 1952. Achterop staat: 'Naar opname in kleurenphotografie'.

Intussen gebruikt iedereen wel z'n smartphone om alles te registreren. Het wemelt online van dagverse inferno-snapshots en filmpjes. Maar hoe komt een voorgedrukte, vrolijke brandgroet zoals hierboven nou in het ansichtenrek? En wie zou zoiets nu versturen? Dat was in 1952 blijkbaar heel normaal, althans vanaf de hei bij Maarn.

Nu kan ik dit raadsel een raadsel laten, of het 'kapotchecken'. Ik wil geen van beide. Op een krantensite lees ik dat gecontroleerde heidebrand recent is ingezet om de Maarnse natuur te herstellen. Waren ze daar vroeger ook al mee bezig? Op de ansicht staan een paar dennen, zoals indertijd massaal aangeplant voor stuthout voor de gangen in de mijnbouw. Van die bomen willen ze nu af, want ze verstikken de hei en vandaar dat expres afbranden. Maar in de tijd van dit kaartje waren de mijnen nog volop in gebruik, dus voor dit soort natuurbeheer was het vast nog te vroeg.

Kortom: een opvallend kaartje. En in ieder geval bedoeld als spannende boodschap; kijk eens wat wij allemaal meemaken! lees daarover meer in Zandkleppen en IJsbergen.