Brandkaart
leestijd 1 minuut

Brandkaart

Brandkaart

Zomer 2021 woeden overal bosbranden. Duizenden Zuid-Europeanen ontvluchten hun dorpen, talloze dieren verbranden levend. Het leed van toeristen die ook razendsnel hun boeltje moeten pakken is van tijdelijker aard, maar zoiets is evengoed niet iets om 'over naar huis te schrijven'.

Ansicht vanuit Maarn naar Amsterdam in 1952. Achterop staat: 'Naar opname in kleurenphotografie'.

Natuurlijk wemelt het online van dagverse inferno-snapshots en filmpjes. Maar wie stuurt nou een vrolijke brandgroet zoals hierboven? Dat was in 1952 blijkbaar heel normaal, althans vanaf de hei bij Maarn.

Nu kan ik dit raadsel een raadsel laten, of het 'kapotchecken'. Ik wil geen van beide, lees wel op een krantensite dat gecontroleerde heidebrand recent is ingezet om de Maarnse natuur te herstellen. Waren ze daar vroeger ook al mee bezig? Op de ansicht staan ook een paar dennen, zoals indertijd massaal aangeplant voor stuthout in de mijnbouw. Van die bomen willen ze nu af, want ze verstikken de hei en vandaar dat expres afbranden. Maar voor dat soort natuurbeheer was het begin jaren vijftig vast nog te vroeg.

Kortom: een opvallend kaartje. Vast bedoeld als spannende boodschap; kijk eens wat wij allemaal meemaken! lees daarover meer in Zandkleppen en IJsbergen.