Aap op Driewieler
leestijd 2 minuten

Aap op Driewieler

Aap op Driewieler

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar tot in de jaren zeventig mocht je een gorilla als huisdier houden. Of een meterslange krokodil, of een luipaard: het kon allemaal achter de voordeur. Nu behoort dat met stip tot de ‘Dingen die we Niet meer Doen’.

Pas in 1977 kwam de eerste Nederlandse lijst met verboden huisdieren. Waarop dus die gorilla, en orang-oetans en chimpansees. De lijst werd gaandeweg langer, met – als voorlopig sluitstuk – het verbod per 15 september 2015 op het houden en tonen van olifanten en tijgers in het circus. Wat blijft zijn jeugdherinneringen aan beesten in de piste en wilde privé-dieren thuis of in de straat.

Henri Campen en orang-oetan Likoe, 1971

Zo had mijn vriend en radiomaker Mat Wijn begin jaren zeventig wel een heel bijzonder geval om de hoek in de Haagse buurt waar hij opgroeide. In de keurige Gerard Reijnststraat woonde een meneer met een gorilla en vijf orang-oetans in een benedenwoning. Geen idee hoe dat was afgelopen. We maakten een documentaire voor NPO Radiodoc, waarin Mat omkijkt in verbazing. Want indertijd vond hij er niks vreemds aan: apen hoorden er gewoon bij. Samen met De Aap op de Driewieler verscheen het artikel Aap in Huis

De aap op de Driewieler:

De laatste tien of elf grote exotische dieren in privé-bezit – waaronder een handvol circusolifanten – dreigen door de nieuwste wetgeving gescheiden te worden van hun baasjes. Ze mogen vanaf januari 2016 niet meer meereizen met het circus, dus waar moeten ze naartoe? De circuswereld is boos en wil een uitzonderings- of (als het echt niet anders kan) uitsterfregeling, maar Den Haag lijkt daar niet over te willen praten.