Zug Richtung DDR
De trein naar de DDR vertrekt vanaf spoor 11a. Daar kijk je van op, want het is 2012 op Amsterdam CS en Oost-Duitsland bestaat al 22 jaar niet meer. Toch staat het er echt. Ze gaat ieder halfuur, de eerstvolgende om 20:34.
Nou, ik zou instappen. Meteen. Nog even naar huis bellen en hup, m'n mobiel uit het raampje gekieperd, want anachronismen zijn levensgevaarlijk bij tijdreizen - en ik wil wel een retourtje natuurlijk. De Deutsche Demokratische Republik is namelijk niet een reisoord waar je wilt blijven steken, maar wel vreselijk interessant. Ik heb als puber op schoolreis in 1984 niet goed genoeg rondgekeken in Oost-Berlijn, dit is een herkansing.
Maar wat is dit echt? Een grap van een verveelde operator in het reisinfo-centrum? Een subversieve actie van een in Ostalgie grossierende hacker? Zelf denk ik eerst aan iets prozaïsch: een bug in de digitalisering. Alle NS-stations hebben een afkorting voor intern gebruik, en DDR betekent Dordrecht. Door een foutje is dat vakjargon doorgesijpeld in de publieksinfo.
En tóch kan ik dat foutje niet helemaal geloven. Want er zijn honderden stations in Nederland, met onschuldige afkortingen als BLL (Bloemendaal), HNO (Heino) en MT (Maastricht). Hoe komt juist de DDR verzeild in deze mix-up? Nee, dit is geen toeval. Er zit vast een poëet achter het toetsenbord. Want ook al is er geen trein terug naar toen, ze is toch beladen met de gedachten van iedereen die dit leest.